A miskolci Avas Szálló, amelyet valamikor januárban vásárolhat meg az MCC Miskolc önkormányzatától. Minderről Veres Pál, Miskolc ellenzéki polgármestere számolt be még novemberben egy patetikus zenével aláfestett, “rendkívüli bejelentés” címmel ellátott Facebook-videóban.

Veres Pál még a fideszes Alakszai Zoltán szembeni kampányában azt ígérte, hogy kezd valamit az évtizedek óta romokban álló Avas Szállóval, amelyre Miskolc belvárosának szégyenfoltjaként, a főutcán tátongó nyílt sebként hivatkozott. Ezek után a városvezetés nagy sikereként jelentette be, hogy a testület elé kerül a javaslat az épület eladására, amelyre befektetőt is találtak, így  “felelős, jó gazdára” lelhet az Avas szálló, “olyanra, aki nemcsak helyreállítja Miskolc egyik emblematikus épületét, hanem új és hasznos funkciókat ad majd neki, […] olyan funkciót, amely új életet hoz majd Miskolc belvárosába”.

A romos Avas Szálló MiskolconFotó: Google Streetview

Ez a befektető természetesen a Mathias Corvinus Collegium, amely már jelen van a városban, az Avas Szálló megvásárlásával viszont itt is bővítené az egyetemi programját. Az Avas amúgy hasonló sorsú, mint azok az épületek, amelyeket az MCC az államtól kapott. A korábban Korona Szállóként is ismert épület, amelyben a szocializmus alatt is szálloda, étterem és mozi működött, 1998-ban egy olasz cég tulajdonába került, amely viszont nem nagyon kezdett az épülettel semmit, egészen addig, amíg 2014-ben föl nem számolták, ezután pedig az épületet visszavásárolta az önkormányzat. Amelynek viszont szintén nem nagyon volt pénze arra, hogy bármit is kezdjen a szállóval, úgyhogy azt tovább nőtte be a gaz.

Megkérdeztük a szervezetet és az önkormányzatot is, hogy mikor és mennyiért lesz az MCC az épület tulajdonosa. Az önkormányzattól mindeddig nem kaptunk választ, az MCC-től pedig annyit tudtunk csak meg, hogy valamikor januárban zárul majd le az adásvétel, utána a felújítás optimális esetben két-három évig tarthat.

Arra a kérdésre, hogy mennyiért veszi meg a szállót, az MCC nem reagált, és korábban is csak annyit nyilatkoztak a szervezet vezetői, hogy több milliárd forintba lesz majd a beruházás. A felújítás költségeiről érdeklődve azt a választ kaptuk, hogy “az ilyen volumenű beruházásoknak megfelelő költségráfordítással számolunk, a pontos költségekről a tervezés lezárulta után tudunk tájékoztatást adni.”