Skip to content

Döntött a bíróság: indokolatlanul fújtak könnygázt a tömegre a 2018-as rabszolgatörvény elleni tüntetésen

 

A rendőrök jogsértően jártak el, amikor egyértelmű figyelmeztetés nélkül fújtak könnygázt a Parlament előtt tiltakozó tömegre 2018. december 12-én – írta közleményében a Magyar Helsinki Bizottság a Fővárosi Törvényszék minapi jogerős egyedi ítélete alapján.

A Munka törvénykönyve módosításának, az úgynevezett „rabszolgatörvénynek” az elfogadása után 2018. december 12-én nagy kormányellenes tüntetés volt a Kossuth téren. A demonstráció eleinte békében zajlott, majd egyesek dobálni kezdték a rendőröket.

Mészáros István, a Magyar Helsinki Bizottság ügyfele kivált az épület déli kapuja előtti tömegből. A helyszíni videofelvételeken az látható, ahogyan a nemzetiszín zászlóba burkolózva telefonjával videózta a rendőröket. Több felvétel is arról tanúskodik, a rendőrök figyelmeztetés nélkül könnygázzal szórták meg a tömeget.

A Helsinki Bizottság közleménye szerint Mészáros Istvánt közvetlen közelről fújta szembe a rendőr, mozdulni sem bírt. Ezek után ismételten mintegy félméteres távolságból fújták le, miközben a tömegből már minden közelben tartózkodó elfutott.

Mészáros az azóta már megszüntetett Független Rendészeti Panasztestülethez fordult, amely megállapította 2019 nyarán a Magyar Helsinki Bizottság ügyfelének alapjogsérelmét.

Az állásfoglalás szerint súlyosan sérült emberi méltósághoz fűződő joga a felszólítás elmaradása következtében, és a felszólítás elmaradása az intézkedést eleve jogszerűtlenné tette.

A rendőrség mégis elutasította Mészáros panaszát, mert a hatóság szerint a rendőrök indokoltan és arányosan léptek fel a tömeggel és Mészárossal szemben is.

Mészáros István bíróságon támadta meg a rendőrség önfelmentő határozatát. A Fővárosi Törvényszék most az egykori békés tüntetőnek adott igazat.

A jogerős ítélet hangsúlyozza, hogy

a tömegoszlatásnál a szétoszlásra irányuló figyelmeztetés a törvényben meghatározott előfeltétele az ingerlőgáz alkalmazásának. Az ingerlőgáz alkalmazása előtti figyelmeztetés olyan kötelezettség, melynek a teljesítése nincs az intézkedő rendőrök szabad belátására bízva.”

Márpedig ez 2018. december 12-én elmaradt vagy nem volt hallható.

A Magyar Helsinki Bizottság emlékeztetett, hogy a rendőrség szolgálati szabályzata szerint az első és második felszólításban közölni kell a feloszlatás okát, ha jogsértés is megvalósul, a megvalósított jogsértés megjelölését, a helyszínről való eltávozás irányát. Az utolsó felszólításban pedig közölni kell a feloszlatás tényét, a helyszínről való eltávozás irányát és a „törvény nevében” szavak előrebocsátásával a kényszerítő eszközök használatának kilátásba helyezését. Amennyiben támadás érné a csapaterőt, a felszólítást akkor sem lehet elhagyni.

Az ítélet kimondja, hogy Mészáros István panasza megalapozott, mert „mint egyénnel szemben többször közvetlenül és kifejezetten célzottan ingerlőgázt alkalmaztak”. A Magyar Helsinki Bizottság ügyfele „helytállóan hivatkozott arra is, hogy ellene kényszerítő eszköz alkalmazásának nem lett volna helye, mivel erőszakos magatartást nem tanúsított. A bíróság hangsúlyozza, hogy a felperes olyan magatartást sem tanúsított, ami miatt ellenszegülését meg kellett volna törni.”

A panaszost Győző Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje képviselte az eljárás során.https://hvg.hu/itthon/20210112_Konnygaz_2018as_rabszolgatorveny_elleni_tuntetes?fbclid=IwAR1bXL6mtXjbZ72e_bIwgKCeCBUqkHufx-3CQIEWV__TyyFV4NSg6TIgE-I



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Egy hozzászólás

  1. Névtelen
    2021.01.13. 08:47

    Ja, a Fővárosi Törvényszék? Annak ítéletét előre lehet tudni.😂🤣😁🤣

    „Gondolom, nem kell bemutatni fő-és belvárosi liberális honfitársaink gondolkodásának gerincét. Ez nagyjából abból áll össze, hogy egyfelől vannak ők: a Felvilágosult Elit, akik nyelveket beszélnek, lásd Karácsony Gergely (sőt más csodákra is képesek, hiszen japán nyelvtudás nélkül is tudnak kutatni japán könyvtárakban – ezt csinálja utánuk valami fideszes földtúró Alsószarfalváról!), roppant tájékozottak (ugyanazt a fake newst több forrásnál is megnézik), haladnak a korral, és ha nincs vírus, kétehtente járnak fapadossal a világ különböző tájaira, hogy aztán a bolygóvédelem jegyében korholják az autósokat.

    Aztán vannak a vidéki tahók, akiknél nincs wifi, se 4G, így nem ismerik a Telex Roppant Felvilágosult és Tájékozott Véleményét, csak bambán bámulják a(z amúgy senki által nem nézett!) köztévé buta migránspropagandáját és hallgatják Orbánt áhítattal a Kossuth Rádióban. Közben tapsikolnak és folyik a nyál a szájukból. Tévéjük van, de a gombok nagy részét befóliázták, az RTL Klub szintén felvilágosult műsoraira már nem kattintanak. „

    3
    2

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük