Koronavírus

-fertőzöttség szerint három kategóriába (vörös, sárga és zöld) sorolja a világ országait a kormány, jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter. A sárga vagy vörös országból érkezőknek a határon egészségügyi vizsgálat lesz, ami, ha igazolja a fertőzésgyanút, karanténba kell vonulni. Horvátország egyelőre zöld

marad, Ukrajna vörös, Románia pedig sárga.

Aggasztó jeleket lát a kormány: a környező országokban nő a fertőzöttség, mondta Gulyás Gergely sajtótájékoztatón. Az első csatát megnyertük, az életet sikerült újraindítani, az egyik legbiztonságosabb ország a világon, de meg kell akadályozni, hogy a vírust külföldről behurcoljuk, tette hozzá a miniszter.

Gulyás közölte: minél jobban tudjuk kontrollálni a határokat, annál jobban meg tudjuk őrizni a biztonságot. A határellenőrzést ezért szigorítani kell: kedd éjféltől vörös, sárga és zöld kategóriába sorolják az államokat veszélyesség szerint – időközönként felülvizsgált tisztifőorvosi határozatban.

Sárga vagy vörös országból érkezőknek a határon egészségügyi vizsgálat lesz, ami, ha igazolja a fertőzésgyanút, karanténba kell vonulni. Augusztus 1-től, ha valaki sárga vagy vörös kategóriájú országból érkezik haza, a tesztelés költségét magának kell viselni, ha nem akar kéthetes karanténba menni.

Vörös kategóriába tartozik Albánia, Bosznia, Koszovó, Észak-Macedónia, Fehéroroszország és Ukrajna, valamint Ázsia és Afrika országainak nagy része.

Sárga kategóriába tartozik Bulgária, Portugália, Románia, Svédország, Nagy-Britannia, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína, USA.

Horvátország egyelőre a zöld kategóriában marad.

Mint arról beszámoltunk , öt újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4234 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Nincs újabb elhunyt, az elhunytak száma változatlanul 595 fő, 3036-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 603 fő. 128 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 5-en vannak lélegeztetőgépen.