A miskolci polgármester

-választás a vártnál sokkal simábban alakult: Veres Pál 14 százalékkal, vagyis 9 ezer szavazattal szerzett többet Alakszai Zoltánnál, valamennyi előzetes közvélemény-kutatásra jócskán rácáfolva. Ennek kapcsán   Fekete Sándor politológus, a Miskolci Egyetem tanára  szerint joggal merül fel a helyi szintű kampányokban demonstratív eszközként használt közvélemény-kutatások pontossága és produktivitása.

„A miskolci ellenzéki összefogás hívei a választás előtt valószínűleg nem gondolták volna, hogy ennyi körzetet meg tudnak nyerni, olyanokat is, ahol a kétezres évek közepétől mindig a Fidesz volt a befutó – mondta Fekete Sándor. – Tizenkilenc miskolci körzetből tizenötben szerezte meg a Velünk a Város Egyesület a szavazatok többségét, a Fidesznek mindössze négy körzet jutott, közöttük kettő olyan, ahol – egy haláleset és egy visszalépés miatt – az ellenzéki összefogás nem indított képviselőjelöltet. Miskolcon egyébként a szavazásra jogosultak 50,9 százaléka ment el voksolni, amely 2014-hez képest több mint 6 százalékos emelkedés.”

„A választást követően Miskolc esetében egy nagyon sokszínű ellenzéknek kell egységes képet és egységes víziót felvázolnia, amely mentén megkezdhető a munka. Ez helyi szinten véleményem szerint könnyebben megvalósítható, ráadásul a magát konzervatívnak valló Veres Pál integratív személyisége, emberi tulajdonságai, legendás higgadtsága fontos tényező lehet Miskolc jövője szempontjából…” – vélekedett Fekete Sándor.

boon.hu