Föld alá temetett élvezet

Föld alatti fürdő nem sok van Európában, így a miskolctapolcai barlangfürdő igazi kuriózum.

Nem mindennapi élmény vár rád, ha ellátogatsz a hazánkban, sőt, egész Európában egyedülálló adottságokkal rendelkező, föld alatti miskolctapolcai barlangfürdőbe. Az évszaktól függetlenül látogatható helyen télen-nyáron egyaránt kellemes hőmérséklet és 29,4°C-os termálvíz várja a pihenni, kikapcsolódni vágyó látogatókat. Ha felmelegítenéd magad a hűvös téli estéken, egyúttal egy igazi ritkaságot is szemügyre vennél, kerekedj fel, és látogass el ide!

A feltevések szerint a helyi tavasbarlangot már az ősember is ismerte, ám fürdőzési célokra csak a 16. századtól használják. Az évszázadok alatt a vízmozgások hatására a mészkősziklában kialakult barlang hosszú évek természeti és emberi munkájának eredményeként érte el mai formáját.

A 16. század elején leginkább a törökök, valamint a környékre érkező kereskedők és családjaik használták fürdésre és mosásra, az állandó vízhőmérséklettel és kedvező környezettel rendelkező barlang pozitív tulajdonságainak köszönhetőn azonban hamar rendkívül népszerűvé vált.

1717-ben, néhány évvel használatba vételét követően már üzleti célú fejlesztések is történtek a barlang környékén. Néhány év alatt meg is épült egy hatszobás fürdőház, mely amellett, hogy kiszolgálta a fürdőbe érkező vendégek igényeit, komoly változásokat is vont maga után.

Ennek értelmében a korábban egy gyűjtőtóban összefolyó vizet három különálló tóba terelték, melyek fölött külön kamrákat is kialakítottak a bensőségesebb hangulat érdekében.

Az 1700-as évek végén a korai fellángolást erős hanyatlás követte, rövid ideig senki nem látogatta a fürdőt, ám nem sokáig volt kihasználatlan a természeti kincs, hiszen Popovics Vazul apát 1837-ben rendbe rakatta és bővítette, csak úgy, mint a hozzá tartózó épületeket.
Európa egyik legjobbja

Az igazi áttörést a 20. század hozta meg a fürdő életében, amikor is Miskolc város megvásárolta a barlangfürdőt és környezetét. 1920 után rohamos fejlődésnek indult az akkor még különálló Tapolca település, ami a fejlesztéseket követően képessé vált korábbi lakosságának többszörösét befogadni, megfelelve ezzel az üdülőtelepülés jellegnek.

A régi fürdőépület lebontását követően hamar megépült az új fürdőpalota, majd a termálfürdő 1941. május 28-i megnyitását követően az európai fürdők listáján szinte azonnal a harmadik helyre került. Az évek során elvégzett fejlesztések is meghozták az eredményt, 2002 júliusában gyógyfürdővé nyilvánították a barlangfürdőt.
További titkok a föld alatt

A termálfürdő sajátos természeti adottságainak, valamint az évek során eszközölt fejlesztéseknek köszönhetően Európában egyedülálló szolgáltatásokkal várja a Miskolctapolcára érkező vendégeket. A barlangfürdőben a külső környezeti hatásoktól függetlenül állandó hőmérséklet uralkodik, amihez hozzájárul a tavat tápláló 29°C feletti termálvíz is.

Mindezek tükrében nem csoda, hogy a méltán híres barlangfürdőt több tízezren keresik fel évente, nem csupán a gyógyulni vágyók, de a romantikát és vérforraló hangulatot kereső fiatalok is, akik a sziklaalagút és a föld alatti medencék, illetve pezsgőfürdők speciális fényhatásokkal különlegesebbé tett atmoszférájában lazíthatnak.

femina.hu