Hárman követték el a pénteki kispesti bankrablást; a rendőrség hajtóvadászatot indított, hogy elfogja a még menekülő bűnözőt – mondta Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitány vasárnap, a fővárosban tartott sajtótájékoztatón.

A tűzpárbajban lelőtt egyik rablón és a kirabolt pénzintézet közelében elfogott férfin kívül a rendőrség azt a harmadik feltételezett elkövetőt keresi, aki miatt péntek este lezárták a XIX. kerületi Szigligeti utca egyik lakótömbjét – tette hozzá a főkapitány. A lezárt épületbe, amelyet a Terrorelhárítási Központ munkatársai fésültek át, éjjel fél kettőkor engedték vissza az embereket.

„Sokan itt fagyoskodtak kutyával sétálgattak, úgyhogy nagyon, nagyon rossz volt”, panaszkodott egy néni. A kerület megpróbált segíteni a hidegben rekedt lakóknak, és ideiglenesen a Vas Lajos általános iskolában helyezte el őket. „Itt azoknak biztosítottunk melegedési lehetőséget, ételt és italt, akik nem tudtak hazamenni, hiszen vesztegzár alatt volt ez az épületegyüttes, ezért nyitottuk meg ezt az intézményünket, illetve a zeneiskolát, ahol a rendőrök ugyan ezt az ellátást megkapták”, mondta Gajda Péter, a 19. kerület polgármestere.

Miután kiderült, hogy a harmadik elkövető nem a házba menekült be, a rendőrség kiterjedt hajtóvadászatot indított kézre kerítésére – mondta Tóth Tamás.A főkapitány közlése szerint a tettesek összesen 2,8 millió forintot zsákmányoltak a bankból, amelyet egyébként egy évvel ezelőtt feltehetően ugyanez az elkövetői kör fosztott ki, akkor 9 millió forinttal távoztak a pénzintézetből.

A múlt pénteki rablásnál az úgynevezett néma riasztó és állampolgári bejelentés alapján érkeztek a rendőrök a bankhoz, majd a közelben elfogták az egyik elkövetőt, akinél maroklőfegyvert találtak; egy másik rablót, akinél sorozatlövő volt, tűzpárbajban lőttek le a rendőrök – mondta Tóth Tamás. „Itt feküdt valahol, valamelyik kocsi előtt, le volt takarva, a neten is még fent van, mert láttam”, emlékeztetett az egyik tanú.

Fülöp Valter, a főkapitány bűnügyi helyettese hangsúlyozta: a rendőrök jogosan használták a fegyverüket, ez már a vizsgálat első szakaszában biztosan állítható, hiszen a rabló rájuk lőtt. A bűnügyi helyettes a nyomozás érdekeire hivatkozva több információt nem árult el a harmadik elkövetőről.
atv.hu