Féléves szünet után helyreállt a villamosközlekedés Miskolc belvárosában

 

hétfőn, a pálya uniós forrásból történő átépítése miatt szünetelt eddig a forgalom.
Május elején állt le a villamosközlekedés Miskolcon a Tiszai pályaudvar és az ifjúsági ház között, akkor kezdődött meg a pálya teljes átépítése, amely hétfőn üzemkezdetre befejeződött.

A villamosok a pályaudvar és az Újgyőri főtér között közlekednek, onnan a diósgyőri végállomásig autóbuszokkal szállítják az utasokat, a pálya rekonstrukciója ezen a szakaszon folytatódik.

A zömmel uniós forrásból, az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megvalósuló Zöld nyíl miskolci villamosprojekt összességében mintegy 40 milliárd forintba kerül.

A pálya átépítése és meghosszabbítása kezdődött meg májusban, és tart egészen a jövő év végig. A tendert a Miskolci Zöld Nyíl 2009 konzorcium végezheti, a csaknem 15 milliárd forint értékű munkát pályázaton nyerte el a Colas-Alterra Zrt., a Colas út Zrt., a WIS Zrt. és a Pentavia Kft. alkotta társaság.

Ennek értelmében 2011 végéig megújul 9,6 kilométer hosszúságban a villamospálya a Tiszai pályaudvar és a diósgyőri végállomás között, innen pedig másfél kilométerrel meghosszabbítják a Felső-Majláthig. A munka a vágányokon, műszaki berendezéseken kívül érinti a megállóhelyeket, járdákat, díszburkolatot, gyalogátkelőhelyeket és járdaszigeteket.

A 31 új jármű beszerzésére viszont már a harmadik pályázatot írták ki – a Közbeszerzési Döntőbizottság a korábbiakat kifogások miatt megsemmisítette -, így vélhetően a szállításuk csak 2012-2013-ban kezdődhet meg, addig a régi villamosok közlekednek Miskolcon.